23:49

Yes, we can! Barack Obama, noul preşedinte SUA





Astăzi s-a mai scris încă o pagină din istoria omenirii, astăzi am asistat la un eveniment pe care, acum 150 de ani, nici nu şi l-ar fi putut imagina cineva.

Astăzi a fost ales cel de al 44-lea Preşedinte al SUA, Barack Obama. Astfel,a fost ales primul preşedinte de culoare din istoria Americii. Aşa cum a spus si proaspătul şef de stat, s-a scris istorie, dovedind încă o dată că în America totul este posibil.

Nevoia de schimbare, saturaţia şi dezamăgirea, războiul forţat din Irak, tinerii morţi cu miile datorita ambiţiilor unui preşedinte(Bush), criza economică şi mulţi alţi factori, au adus poporul american în pragul disperării. Se dorea ceva cu totul altfel, cineva care să aducă echilibrul înapoi poporului. Charisma, inteligenţa, talentul oratoric al lui Obama şi nu numai, au făcut ca schimbarea să se producă. Cu siguranţă a contat şi cine a fost contra candidatul lui, iar John McCain, deşi a fost un erou şi avea şi o imagine bine conturată, nu a reuşit să se impună. Vârsta înaintată, partidul pe care îl reprezenta, asocierea cu Bush, lipsa de charismă la fel de puternică precum a lui Barack Obama, au fost elemente ce au dus la înfrângerea acestuia în alegerile prezidenţiale din 2008.

Da, Obama a meritat să câştige, are toate calităţile, este inteligent, charismatic, un lider, aduce aerul de schimbare, promite ceva nou. Privit din anumite unghiuri, aduce aminte de J.F. Kennedy.

Impactul emoţional a fost unul cu totul deosebit, nu numai SUA a fost impresionată şi bucuroasă, ci şi întreaga lume. Din Kenya şi până în România, toţi am simţit ceva, pe toţi ne-a emoţionat.
Într-o lume a imaginii, a brand-ului, a advertising-ului, a mesajelor, Obama a reusit să se identifice ca un produs media, însă a terminat prin a arăta că este mult mai mult de atât, că poate fi un adevarat conducător şi lider, că el este omul care merită pus la conducerea celei mai puternice ţări din lume.


Iubit de foarte mulţi oameni din lume, din diferite culturi, adorat de cei mai mulţi dintre americani, nu îi rămâne nimic altceva decât să nu înşele încrederea acordată de poporul său, şi să readucă echilibrul de care americanii sunt atât de dependenţi.
Casa Albă îl aşteaptă, lumea întreagă îl aşteaptă.

Aici, găsiţi şi discursul ţinut după aflarea victoriei, la Chicago:
http://www.cnn.com/2008/POLITICS/11/04/obama.transcript/index.html

0 comentarii: